vrijdag 4 november 2011

scherm XL en staartpuntje













































2 nieuwe dingen waar ik blij mee ben: een groter scherm wat mijn gezicht helemaal uit de wind houdt en waar ik bij regen nog onderdoor kan kijken. Bevestigd op de rand waar de deksel op rust. Het scherm past zelfs ook nog op de schuimdeksel. Voordeel is dat de overgang van body naar scherm nu bijna naadloos is. Bij mooi weer is dit een goed alternatief voor de racekap.



Ten tweede heb ik een klein staartpuntje laten maken bij een stoffeerder. Het is een soort polyeter, schuimrubber dus, maar wel van zeer stevige kwaliteit. Gisteren ben ik naar de winkel gefietst, de eigenaar bekeek mijn fietst en snapte precies wat ik wilde hebben. Met mooie zaagapparatuur maakte hij snel een puntje en voor 2 euro 50 was ik klaar. Spuitbusje verf was nog duurder.


Het puntje zit met klittenband vast en blijft erg goed zitten. De brede stompe staart van de strada zorgt volgens mij voor erg veel wervelingen achter de strada en dit zog vertraagt de vaart behoorlijk. Een eerste proefritje was veelbelovend, ik kon makkelijk de 45 vasthouden. Geen bewijs, ik weet het. Voorlopig rijd ik weer erg lekker in deze zomerse herfst.



4 opmerkingen:

Theo Z zei

Dag Paul, kijk eens hier:http://www.ligfiets.net/news/3988/vrijdagbericht-4-november-2011.html: Alternatief gebruik van karton voor je staartpunt.

Wim Schermer zei

Hi Paul,
Waarom zet je het scherm niet wat naar voren? Nu loopt regenwater wel erg makkelijk van het scherm af en komt op je benen terecht.

Het puntje is leuk maar zal alleen functioneren als de luchtstroom blijft aanliggen. Daarvoor moet het precies aansluiten aan de staart dus breder zijn en vooral ook langer zijn. Feitelijk moet je de romp verlengen in het profiel van de romp. Nu is de lucht bij de staart al niet meer laminair en wordt het ook niet meer door het puntje.

Wil je het om praktische redenen niet te lang maken, dan zijn twee strippen Lexan links en rechts voldoende.
Die strippen geleiden de lucht en voorkomen dat deze wordt afgebogen door de afronding bij de staart.

Hoe dan ook, blijf experimenteren.
Groeten,
Wim

simply red zei

Hoi Theo,

Zoveel tijd om te knutselen heb ik niet ;-)

Hoi Wim,

Als het regent gebruik ik de racekap, het is echt een scherm voor droog weer en af en toe een klein buitje. Ik kan het scherm nu veel scherper tov de body monteren; mooier en sneller. Bovendien staat het scherm nu veel dichter bij mijn gezicht. Ik voel nu vrijwel geen wind meer.

Wat het staartpuntje betreft. Dit puntje is verre van perfect. Er zal veel verlies zijn aan de randen. Maar het voorkomt wel het vormen van een zog. De luchtstroom kan immers niet meer naar binnen slaan en daar een vacuum vormen. Alles wat de ruimte achter de stompe staart opvult helpt iets. Maar perfect is het niet, daar heb je gelijk in.
Blijven experimenteren ja, die stripjes Lexan ga ik ook nog wel eens proberen.

Groeten,

Paul.

VeloTeĵo zei

Scherm: ziet er mooi en functioneel uit. Mijn schermen functioneren nooit naar verwachting, ik wijt het aan de schuimkap die ik bijna altijd op heb. Dat komt denk ik omdat de wervel (er is altijd een wervel na een rand of overgang) niet kan "rollen" in de diepte dus met een grote krul, een klein luchtrolletje blijft snelheid houden.

Staartpunt: De lucht is achter je fiets een rotzooitje (daar heeft Wim gelijk in). Achter je hoofd en achter de "bult" wervelt de lucht zeker. Onder je fiets heb je ook allemaal wervels (geldt voor Strada, Quest weet ik niet). Boven je schuimpunt wervelt de wind ook door te veel overgangen (stappen in de contour). Echter, de nieuwe punt kan de wervels breken en daardoor verkleinen zodat je toch een positief effect hebt. Kijk eens naar een porche of audi TT, met lullige plankjes op de koffer deksel, veel smaller dan de auto zelf weten ze toch winst te halen. Ook randjes achter op kofferdeksels geven soms winst. Viegtuigen hebben "vortex generators", dat zijn dwarsgeplaatste schoepjes om lucht te laten wervelen zodat de grote stroming blijft aanliggen. Met andere woorden, kromme dingetjes kunnen soms best goed piesen.