woensdag 9 december 2009

sneller met een schermpje ?


Klopt het dat je met een scherm aerodynamischer bent en dus bij 25+ snelheden harder gaat? Vandaag een poging om dat te testen. Bij Wadenoyen ligt een brug over de A15 waar ik tijdens wat bandentesten een jaar geleden steeds rond de 30 reed tijdens een (passieve) afdaling. Vandaag weinig of geen wind dus ik waag een poging. Ik wil de strada testen zonder schuimkap, met schuimkap, met schuimkap en scherm en tenslotte met ventilatiekap en scherm.
De brug:

Test 1: Zonder kap. Eigenlijk een nul meting.
Ik haal een snelheid van 31,5 km/uur maximaal en kom tot 670 meter
Test 2: met schuimkap:
Ik haal een snelheid van 32 km/uur en kom tot 680 meter


Test 3: schuimkap met verstile schermpje:
snelheid 32,5 km/uur en 688 meter ver
Laatste test: ventilatiekap met scherm
snelheid 32,5 per uur en afstand ook 688 meter .

Tijdens alle testen heb ik op dezelfde manier in de fiets gezeten: achterover, relaxed, hoofd tegen schuimkussen op de bult. Hierbij zit ik redelijk achter het ruitje en kan ik er niet overheen kijken.

Hier staat de strada bij het verste punt: 688 meter. Stokje staat in de berm geprikt:

Tijdens test 1 (zonder kap) voelde ik de wind behoorlijk in mijn gezicht waaien vanaf 25 km/uur. Bewijs geleverd? Ik denk het wel. Voor de zekerheid reed ik nog één keer zonder kap naar beneden en tot mijn tevredenheid kwam ik weer bij stokje 1 uit: 670 meter. De omstandigheden zijn niet veranderd. Tijdens mijn vorige test met de quest (http://paulusquest.blogspot.com/2009/02/bandentest.html ) merkte ik ook al een verschil van 15 meter tussen rechtop zitten in de fiets of ontspannen liggen achter een schermpje (scherm stond toen vóór het instapgat).
Conclusie: bij snelheden rond de 30 per uur ga je ongeveer 1 km per uur sneller met versatile scherm tov geen kap. (en je rolt 18 meter verder ). Dat verschil zal steeds groter worden naarmate je harder gaat. Een blijvertje voor mij...dat scherm!

5 opmerkingen:

stradaatje zei

Paul, hoe was het Versatile schermpje bevestigd tijdens je test ? Op de foto lijkt-ie wel te zweven, ik dacht dat het op de schuimkap moest bevestigd worden ....

simply red zei

Hoi,

Ik zal een foto plaatsen. lastig uit te leggen.

Paul

stradaatje zei

Bedankt, had ik eiglijk toch goed begrepen. Alleen lijkt het op je 3e foto van de test alsof het ruitje zweeft (vage lijn van de onderkant links net boven het bevestigingspunt van het dakje). Maar dat zal dan wel aan mij liggen ;-)
Zou dat ruitje ook los te koop zijn of niet ?

simply red zei

Hoi,

Dit ruitje kost 20 euro en is te bestellen of te koop bij flevomobiel of velomobiel.nl. Ik zet het vast met klittenbandrondjes van de Action. Voor 1,39 euro krijg je 20 rondjes en nog een meter gewoon zelfklevend klittenband. En de lijm is perfect (wel eerst verhitten met fohn)

Groet,

Paul

simply red zei

Ik zie nu de lijn op de foto door het schermpje waardoor je dacht dat hij zweeft. Dat is echter een naad in het asfalt ;-)

Groet,

Paul