donderdag 18 maart 2010

En weer plat
Heb ik geluk of heb ik pech, ik weet het niet. Voor de tweede maal klapt mijn band terwijl de strada gewoon thuis stil staat. En voor de tweede maal zit er een gat net naast mijn ventiel. Geen gedoe onderweg is mijn geluk, de pech is dat ik dit probleem snel moet oplossen.

Naast het ventiel zie ik twee bobbels zitten in de binnenband. Slappe plekken in de binnenband veroorzaakt door een waardeloos velglint. Ik ben nooit gecharmeerd geweest van rubberen elastische velglinten. Iedere racefietser weet dat een katoenen velox '"Jante" velglint beter is. Deze kan hogere drukken verdragen. Die rubberen gevallen kunnen in de kliko. Goed voor een stadfiets maar niet voor een Strada of Quest. Omdat mijn binnenband vol zit met Joe's super Smurrie wil ik hem proberen te redden en plak een plakker over een groot deel rondom het ventiel. En ik rijd snel naar de plaatselijke fietsenboer die gelukkig nog wat mooi Velox velglint heeft. Helaas is het wat aan de brede kant maar volgens mij maakt dit niet veel uit. Het lint zit vooral rondom het ventielgat veel mooier en heeft daar geen scherpe randen. De oude binnenband blijkt echter niet meer te redden: de witte vloeistof zorgt er denk ik voor dat de solutie niet meer optimaal werkt en de plakker blijft niet meer zitten. Een nieuwe binnenband dus, 6 bar erin .. en verder inpakken voor de tocht van morgen. Om 10 uur vertrek ik naar de provincie met de meeste velomobielen en velomobielrijders: Noord-Holland en wel Schoorl. Rond 1 uur vangt Superbeekie mij ergens op in de buurt van Abcoude en "loost" mij door of langs Amsterdam. Zal mij benieuwen of ik een beetje in de buurt van hem kan blijven. Zaterdag knappen we met de familie in Schoorl een vakantiehuisje op en zondag weer terug.

7 opmerkingen:

Wim Schermer zei

Hi Paul,
Welke type binnenband gebruik je? Het lijkt er op dat de binnenband te smal is voor de breedte van de Perfect Moiree.
Een goede 'loosbeurt' door Amsterdam :).
Tot morgen.
Groeten,
Wim

marcel beekmans ( beekie ) zei

gewoon het rijnkanaal volgen tot je superbeekie tegenkomt met de Q:P

simply red zei

Doe ik Marcel, ik bel je als ik Utrecht door ben. Wim, ik heb vredestein 32/47 - 406/451. Standaard gemonteerd door velomobiel.nl. En ik geloof dat Beekie een bakkie bij jou geregeld heeft, bedankt, daar ben ik dan vast wel aan toe.

groet,

Paul

PeeWee zei

Hoi Paul

Interessant. Ik heb ook een Strada. Voorheen zette ik de voorbanden op 5 bar. Geen lekke banden gehad. Daarna de voorbanden op 6/6,5 bar (advies VM.NL). Sindsdien 3 lekke banden waarvan 2 x een lek net naast het ventiel aan de velgkant. Misschien toch maar weer terug naar 5 bar of ander velglint. Laat me weten hoe het gaat met het nieuwe velglint.

Groet Peter - vandaag weer lek maar dat was iets scherps door de buitenband- van Wee

PeeWee zei

Net even de binnenband geplakt (zelfde als jij). Wat me opviel is dat een opgepompte binnenband zo net naast het ventiel wel heel erg veel smaller is dan de rest van de binnenband. Vraag me dus af of het niet aan de binnenband kan liggen. Misschien ander merk eens proberen?

Groet Peter - die hoop dat ie de band goed geplakt heeft. van Wee

Mick zei

Ik weet niet helemaal of dit op jouw lekke band van toepassing is maar wat ik niet meer doe is een band direkt na het plakken gebruiken. Het is me diverse keren gebeurd dat na 't plakken ie bak water alles dicht was maar na oppompen in de buitenband de plakker kennelijk toch nog weer verschoof. Na het lekdicht controleren leg ik 'm weg als reserveband (zodat de solutie alle tijd krijgt om uit te harden)en monteer ik 'n nieuwe of eerder geplakte.
Als velglint gebruik ik ook wel dubbelzijdig (12mm) schuimplakband, van dat witte spul.

simply red zei

Bedankt voor de tips. Bij hogere spanning dan 5 bar rekt de binnenband te ver op. Dat is me nu wel duidelijk. op de vredestein site ( http://www.vredestein.nl/Tweewielers_Bandtypes.asp?BandtoepassingID=2&BandtypeID=124&PageID=1&UserSessionID=8727229 ) zie ik nu dat tube G geadviseerd wordt. Deze is breder dan de biba's die velomobiel.nl meegeeft. Waarschijnlijk omdat de PM een zgn balloon-band is.