vrijdag 17 december 2010

wintervizier verbeterd of....?De afgelopen dagen heb ik met veel plezier rondgereden met mijn wintervizier, behalve als er neerslag viel. Vandaag bijvoorbeeld langdurig in de vorm van sneeuw. Omdat ik mijn vizier niet open kan zetten heb ik het volgende bedacht: een inzetruitje. Op de eerste foto laag en op de tweede maximaal omhoog. Genoeg om bij neerslag nog voldoende te zien. Ik kan de stand door het klittenband doseren. Een kort ritje in de sneeuw ging prima. Ik krijg weinig kou, wind en sneeuw in mijn gezicht. Ik heb het ruitje ook nog even helemaal weggehaald maar dan voel je ineens weer wat de rijwind doet en wat het scherm tegenhoudt. Direct tranende ogen en brr, kou! Nu afwachten wat voor effect mijn maaksel heeft op het condensprobleem. Dat was vrijwel afwezig maar het kan zo maar zo zijn dat het ruitje gaat aanslaan. Even afwachten nog.

Verder heb ik woensdagavond de marathon plus op het achterwiel gezet. Dat heeft een hele avond geduurd. Ten eerste was het kunstof velglint wat Velomobiel standaard om het achterwiel legt op veel plekken scheef gaan zitten en bedekte niet meer de spaaknippels. Waardeloos spul. Ik heb het weggeknipt maar toen bleek ik geen velox lint meer te hebben. Dan maar sporttape op 13 mm geknipt en als velglint gebruikt. Mijn met super sealant gevulde binnenband was verzadigd door het anti-lekvocht en plakte aan alle kanten. Met veel moeite kreeg ik de binnenband in de plus . Bij 6,5 bar zei de band echter pang en vloog de witte smurrie tegen mijn broek: lekkerrr... Dan maar een nieuw binnenbandje. Wat ik ook probeerde: er bleef een bobbel in de band. Wat een K band is die M plus. Vervolgens toch nog maar een avondrit en ik voelde het meteen: wat trap ik nu zwaar !! Gisteren nog een kwartier 40 plus gereden, nu amper 30. Zo'n band blijft ook zwaar trappen, hoe hard je ook rijdt. Ook bij 25 per uur is het zwoegen. Ik zal afronden: de band ligt weer in de schuur en er zit een nieuwe Racer en een nieuw plakvelglint (van schwalbe deze keer: hoge druklint) om mijn wiel. Morgen rij ik naar Meteren en ontmoet ik Herman. Even bijpraten en een bakkie doen en wie weet nog een kort ritje als de weg goed is.

2 opmerkingen:

Kees van Hattem zei

Beste Paul. Er zijn Questrijders die de Geax Tattoo als winterband gebruiken, goede grip, rplt licht en zijn daar goed over te spreken. Zelf heb ik de Mooire 54 als winterband. Trapt iets zwaarder maar je komt er mee thuis. Groeten en doe voorzichtig ! Kees

simply red zei

Hoi Kees,

Bedankt voor de tip. De racer heeft het aardig gedaan in de sneeuw, maar ik wil het risico op lekrijden minimaal houden in de winter, vandaar de marathon plus. Het verschil in rolweerstand is echter zo groot dat ik zelfs weer kniepijn heb van het duwen op de pedalen. Een nieuwe M. Racer met antilekvloeistof geeft ook weinig kans op lek. Overigens vraag ik me af waarom je kiest voor een brede band in de sneeuw. Een smalle band geeft meer druk per cm2 en heeft daardoor meer grip (nadeel is weer dat hij eerder wegzakt). De aurowinterband is ook iets smaller dan een zomerband (heb ik me laten vertellen)

Groeten,

Paul Dijs