zaterdag 27 augustus 2011

Luchthappers en reactie


Iedereen heeft het over een slechte zomer. Geen weer om te fietsen. De "het regent bijna nooit" site moet het onderhand echt moeilijk gaan krijgen. Ik denk dat ik mijn racekap precies op het juiste moment kreeg. Als ik op buienradar veel regen zie denk ik: Yes, mooi fietsweer! Met de racekap is fietsen in de regen erg leuk geworden. Het carbon materiaal zuigt geen water op zoals bij de normale velomobielkap. Dit water rolt gewoon van de fiets af en gaat niet vervelend verdampen zoals in de stoffen kap. De enige echte beperkende factor van de racekap is de warmtestuwing en het gebrek aan ventilatie. Omdat ik erg diep in de strada zit kijk ik net boven de opstaande rand van de kap uit en als ik het vizier open zet om ventilatie te krijgen voel ik een flinke bries boven mijn hoofd en veel te weinig in mijn gezicht. Ik merkte dat als ik ter hoogte van de spiegels de kap omhoog duw, ik veel meer luchtstroom langs mijn borst en nek kreeg. Op de site van Strada 3 las ik al iets over een luchthapper. Heel simpel maar zeer doeltreffend. 2 blokjes met klittenband ter hoogte van de spiegels en klaar is kees. Op de foto zie je het resultaat. Een flinke kier. Iets wat natuurlijk weer nadeling is voor de aerodynamica van de kap, maar ik kan het vizier weer op een veel kleinere kier zetten. Misschien dat dit weer wat compenseert. Vandaag een tocht in de regen en het was echt heerlijk fris in de fiets. Soms een spatje regen door de kier, maar deze spetters bereiken mijn bril niet, de spetters die onder mijn vizier uitkomen wel. Het vizier staat nu op zo'n klein kiertje dat mijn bril droog blijft. Ook nog eens veel veiliger. Er zullen denk ik nog maar heel weinig ritten volgen zonder kap.Reactie:

Beste Marc en anderen: op de één of andere mannier kan ik niet reageren via mijn google-account. Ik moet telkens opnieuw inloggen. Ergens zal een instelling fout staan denk ik, maar ik ben er nog niet achter welke. Daarom reageer ik maar even op deze wijze:

Gisteren ben ik in de regen dezelde brug opgereden en reed met gesloten kap naar beneden en haalde een topsnelheid van 35/uur. Daarna de kap beneden in het gras gelegd (linke soep) en opnieuw naar beneden zonder kap en haalde een max van 34 per uur. Ik heb dit maar 1 keer gedaan. Het is dan ook maar even een indicatie. De verschillen worden pas echt groot bij hogere snelheden denk ik.

Ik wist overigens niet van het bestaan van de Sinner-kap en heb de foto bekeken. Mooi ontwerp. Toch zie ik meteen al wat nadelen. Ik rijd in de winter ook graag en veel en heb juist een scherm gemaakt die de zijkanten afdicht. Zie http://paul-strada.blogspot.com/2010/12/wintervizier.html

Ooit een sneeuwbui met wind op de zijkant meegemaakt ? Ik wel. IJskoud en nat wordt je ervan. Die gaten kunnen dus beter dicht als het koud wordt. Verder zijn de vizierstijlen vooraan niet handig. Daar heb je juist zicht nodig. Wat je nodig hebt voor goede ventilatie is voldoende inlaat en uitlaat. De kap van Wim is speciaal voor de strada gemaakt en is iets gekiept waardoor ik een mooie brede luchtuitlaat achter heb. De wind gaat, zeker met luchthappers, nu langs mijn gezicht en borst naar de uitlaat achter. Ik ben zelfs bang dat bij de gaten in de zijkant deze luchtstroom verstrooid wordt. Verder is een gewichtsverschil van 400 gram best veel. Toch weer een bidon met drank extra. Ik heb nog geen beslagen vizier gehad met mijn kap en kan alles goed overzien. Ook de dode hoeken en als ik wil kan ik zelfs door de kier in de achtertunnel kijken.

Verder is een velomobielkap ook weer veilig en beschermt je tegen allerlei onheil van buitenaf: insecten, takken, stenen, sneeuwballen ;-)

Succes met je keus

Paul

8 opmerkingen:

Marc van Waardenburg zei

Hoi Paul,

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat de snelheidswinst is met jouw mooie racekap als je deze op dezelfde manier test zoals in je vorige blogpost met Wim's schermpje hebt beschreven...

Ben je van plan zo'n test ook met je racekap te doen?

Groet,
Marc

PS ik overweeg ook een racekap op m'n Quest439 maar ben er nog niet uit... op-/aanmerkingen welkom!

Gerard zei

En waarom zou mijn site www.hetregentbijnanooit.nl het onderhand echt moeilijk moeten hebben? :-) Zoals je daar kunt zien wijkt is het aantal regenritten al 3 jaar rond de 10 %. Geen vreemde veranderingen dus, zelfs niet in de natste zomer sinds 100 jaar :-)

Groet,

Gerard Poels

Gerard zei

Laat het woord "Wijkt" maar weg in het vorige stukje. :-)

VeloTeĵo zei

het reactie plaatsen probleem is mogelijk een gevolg van Internet Explorer 9. Zie:

http://velotejo.blogspot.com/2011/06/reactie-plaatsen-probleem-met-internet.html

VeloTeĵo zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
VeloTeĵo zei

Gerard, we hebben een slechte zomer achter de rug, maar een mooi voorjaar. Ik fiets gemiddeld 4 dagen per week naar het werk (80km per dag) het hele jaar door. Dit jaar ben ik echter nog maar een paar maal ernstig beregend. Kleine buitjes vergeet ik. Dus wat betreft regen tijden woon-werk verkeer is het een goed jaar.

VeloTeĵo zei

VeloTeĵo zei
Ik heb enige maanden geleden een toerkap gekocht voor mijn Strada. De kap heeft veel voordelen, maar geen merkbare snelheidswinst. Ik ben vanwege de andere voordelen (regen/weer bescherming)toch tevreden. Het toeval wil dat ik nu net naar je blog ging om te zien wat jouw ervaringen waren met de kap betreffende snelheidswinst!

simply red zei

Hoi Theo,

Meteen proberen volgens jouw advies,
En als je dit leest is het dus gelukt en alvast bedankt!!

Groet,

Paul