zondag 18 oktober 2020

20 jaar ligfietsen

 Nu mijn strada verkocht is en er (denk ik ?) een einde gekomen is aan mijn ligfietsperiode is dit een  mooi moment om even terug te kijken op 20 jaar ligfietsen. Het begon allemaal bij de stand van M5 op de tweewielerrai in Amsterdam. Ik zie het uithangbord nog voor me: Bij 250 watt vermogen 42 per uur op deze fiets. De LowRacer was toen "de snelste fiets op aarde". En wie wil de snelste fiets op aarde niet hebben ? Zonder proefrit meteen de fiets besteld en opgehaald bij Bram Moens in Middelburg. Toch ff wennen, zo laag en een ketting die langs het voorwiel loopt...  Op de onderste foto mijn vader die hem ook even uit wilde proberen.

De fiets was me toch iets te extreem en ik heb hem verkocht. Mijn nieuwe fiets werd een Nazca Fierro. Met onderstuur, normale kettingloop en spatborden een heerlijke relaxligfiets waar ik ook weer 2 jaar heerlijk op gefietst heb.
Maar ik ging toch de snelheid missen en koos voor een M5 shockproof.  Volgens mij tweedehands gekocht ergens in zeeland :
Een lekkere snelle ligfiets was de M5, maar het summum was toch de Quest. Zo rond 2007 was de wachtlijst zo ongeveer 2 jaar dus ik heb me daar maar op ingeschreven. Op marktplaats kwam er nog een mooie M5 met tailbag langs die ik in Houten heb gekocht om de wachttijd te overbruggen. Toch al wat carbon in de staart:

Met deze M5 haalde in aanzienlijk hogere snelheden, maar ik bleef kijken naar een tweedehands velomobiel. Eindelijk kwam er 1 in zicht van Marjolein van Schoot. Een gele met Giraffe-motieven. De Giraffe-quest.

Hiermee de oliebollentocht gereden in 2008 met mijn ligfietsvriend Herman. IJskoud was het toen. Als 1 van de eerste (of de eerste) reed ik met een schermpje om de luchtstroom omhoog af te buigen. Dat schermpje heeft later een hele evolutie doorgemaakt ;-)  . 

De Quest was tweedehands en mijn plekje voor een nieuwe kwam in zicht. Op het nippertje heb ik mijn bestelling veranderd in de nieuw geproduceerde Strada. Uitendelijk kreeg ik Strada 5:
Heerlijke ritjes gemaakt met Strada 5 . Gekampeerd, 1 uursrace in Amsterdam, ijskoude tochten naar Dronten met Herman, Oliebollentocht Utrecht met de Belgen; het was allemaal geweldig.


In 2015 Strada 5 ingewisseld voor een nieuwe. De strada beviel als velomobiel prima, dus geen reden m te switchen naar een ander type. De nieuwe was veel lichter, had betere (auto)lak en andere slimme snufjes:


Niet te vergeten: ritjes met Marcel Beekmans. Die waren vaak hilarisch. Afgelopen jaar niet veel meer gereden en het stokje doorgegeven aan een nieuwe velonaut: Eddy B.

2 opmerkingen:

Eddy zei

Mooie ligfietshistorie!
En ondertussen heb ik met heel veel plezier alweer 1.000km gereden in de Strada, wat een heerlijke fiets!

Anoniem zei

Leuk om dit zo terug te kijken. Mooie herinneringen.

Groet,
Herman